Wednesday, October 07, 2009

6th October - The Beginning of a New Dawn

Macclesfield Quiz League

Specialist Questions


1. History

2. French Phrases

3. Science

4. Film Buffery

5. Geography

6. Sport

7. Theme Tune Lyrics

8. Arts & Entertainment – Picture Round

Set by: Ox-fford




Which Saint was born at Lourdes in France?

St. Bernadette


In which European country was the 30 Years War primarily fought?



Who seized power from King Idris after a military coup in 1969?

Colonel Gaddafi


Who was the wife of Leofric, Earl of Mercia?

Lady Godiva


Who led the slaves’ revolt in 73 BC?



Who was the Argentinian ruler at the start of the Falklands War?

General Galtieri


In which war was the battle of Marston Moor?

English Civil War


Name the battle in Ireland at which William of Orange defeated James II.

The Battle Of the Boyne


Who ordered Lady Jane Grey to be executed

Mary Queen of Scots


The sieges of Ladysmith and Mafeking took place during which war

Boer War

French Phrases

Which French phrases are commonly used in English to mean the following:-

E.G. Something that has been already seen before – Déjà vu



"A road closed at one end"?



"Each dish individually priced"?

Á la carte


"A false step or mistake"?

Faux pas


"Clothing which is ready to wear off the shelf"? (In contrast to haute couture)



"The right word at the right time"

Mot juste


"A sexual arrangement between three people"

Ménage à trois


"A military overthrow"

Coup D'etat


"Coolness and composure under strain"



"A feeling of solidarity among members of a group or morale"?

Esprit de corps


"Small ornamental objects, less valuable than antiques"





What is the only British poisonous snake?

The adder


How many arms does the common starfish have?



Name either of the two planets which lie between the Earth and the Sun

Mercury or Venus


What is the common name for the cluster of stars called The Pleiades?

The Seven Sisters


What metal is derived from Bauxite?



Which metal do we obtain from Calamine?



Which 16 petalled flower represents the Japanese imperial family?



Which expensive foodstuff is obtained from crocus flowers?



What is a castrated cock chicken called?



What is the name of an inactive substance, given in place of a drug, usually to compare the effects of a real drug?

A Placebo

Film Buffery



The following are words from which film: "My name is.... Names is for tombstones baby!"

Live and Let Die


Name the film from the promotional catch phrase: They’re young, they’re in love and they kill people

Bonnie and Clyde


Name the film from the promotional catch phrase: In space no one can hear you scream



The following are words from which film: “Blessed are the cheese makers”?

Life of Brian


The following are words from which film: “It's pronounced Fronkensteen”

Young Frankenstein


Name the film from the promotional catch phrase: They’re here to save the world

Ghost busters


Name the film from the promotional catch phrase: An adventure 65 million years in the making

Jurassic Park


The following are words from which film: “You're gonna need a bigger boat”



What was Henry Fonda's last film?

On Golden Pond


Who played Cherie in the movie Bus Stop?

Marilyn Monroe




Why is Cauldron Snout famous?

England’s highest waterfall


Which British river has the longest single span suspension bridge in the world?



In which country is the Serengeti Game Reserve?



The Negev Desert lies mainly in which country?



Which Scandinavian Capital begins and ends with same letter?



What is the Italian name for the city of Turin?



What was Cambodia known as between 1975 - 1989?



What is the capital of Cyprus?



On which Japanese island are the cities of Tokyo and Osaka?



What kind of geographical feature is Popocatepetl?





Horse racing - at which course is the Scottish Grand National run?



Which sporting venue is sometimes called “Billy Williams’s cabbage patch”?



Bob Beamon set a world long jump record at the 1968 Mexico Olympics, which stood until 1991. Which athlete eventually beat the record?

Mike Powell


In tennis, the “Four Musketeers” were four French players who became very successful in the 1930’s. Rene Lacoste was one; name any of the other three.

Jean Borotra, Henri Cochet, Jacques Brugnon


Ian Botham played for three County cricket teams during his career. Somerset was one of them; name either of the other two.

Durham or Worcestershire


Who won the British Open Golf Championship five times between 1975 and 1983?

Tom Watson


What was the name of the Russian Prince who played Rugby Union for England scoring 2 tries in their first win over the All Blacks at Twickenham in 1936?

Alexander Obolensky


Who did Muhammad Ali beat to win his first World Heavyweight title?

Sonny Liston


There are 5 events in the Modern Pentathlon – Shooting, Riding and Fencing are three, name either of the other two.

Swimming, Cross-Country


Which Football League club did Sir Alf Ramsey manage immediately prior to becoming England manager in 1963?

Ipswich Town

Theme Tune Lyrics

Identify the TV show from the first line of its theme tune.

E.G. "Come and listen to a story 'bout a man named Jed................" Answer - The Beverly Hillbillies.



"Stand back Superman, Iceman, Spiderman, Batman and Robin too..........."



"Working on the site from morning till night, that's living alright............."

Auf Wiedersehen, Pet


"Making your way in the world today takes everything you've got............."



"So no-one told you life was going to be this way..............."



"It's time to play the music, it's time to light the lights.........."

The Muppet Show


"Sunny day, sweeping the clouds away............"

Sesame Street


"Their house is a museum............."

The Addams Family


"Hey baby I hear the blues a-calling, tossed salads and scrambled eggs.........."



"It seems today, that all you see is violence in movies and sex on TV................."

Family Guy


"Just sit right back and you'll hear a tale, a tale of a fateful trip.............."

Gilligan's Island

Arts & Entertainment – Picture Round

This is a picture round, and all you have to do is identify the Artist from the well known works of art in the pictures.

Just give out the pictures one at a time and the answer is quite simply who is the artist, not the title of the work.

Note to QMs – There are 2 copies of each picture. Please give a copy to each team at the same time.

Pictures can be seen at




William Blake

The Ancient of Days (1794)



Salome with the Head of John the Baptist (London) (1607/1610)


Pablo Picasso

Guernica (1937)


Jackson Pollock

No.5, 1948 (1948)


Tracey Emin

Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 (1995)


David Hockney

A Bigger Splash (1967)



Tahitian Women on the Beach (1891)



Christ in the Storm on the Lake of Galilee (1633)


Damien Hirst

For the Love of God (2007)


Vincent Van Gogh

The Starry Night (1889)



Which poet described autumn as the season “of mists and mellow fruitfulness”?



Who painted the Haywain?


Macclesfield Quiz League

General Knowledge


Set by: Ox-fford

1. What name is given to the home of a badger?

Ans. Sett

2. Who wrote the classic novel “Les Miserables”?

Ans. Victor Hugo

3. Which Country left the Commonwealth in 1972?

Ans. Pakistan

4. What name is given to a female swan?

Ans. Pen

5. Who was the founder of the Church of Scientology?

Ans. L. Ron Hubbard

6. How many feet are there in a fathom?

Ans. 6 feet

7. Who was the Minister of Transport responsible for the introduction of the breathalyser in 1967?

Ans. Barbara Castle

8. Which French fashion designer was famous for his “New Look” and “H-Line”?

Ans. Christian Dior

9. What colour is the starboard light on a ship?

Ans. Green (Port lights are red)

10. How many operas make up Wagner’s “Ring Cycle”?

Ans. Four

11. What is the Capital of Syria?

Ans. Damascus

12. Which Irishman won the Tour de France in 1987?

Ans. Stephen Roche

13. What is the name of Chicago’s international airport?

Ans. O’Hare

14. In which month is ‘The Glorious Twelfth’, the start of the grouse-shooting season?

Ans. August

15. Which country drew 0-0 with England in the opening match of the 1966 World Cup Finals?

Ans. Uruguay

16. What is the shortest race distance under Jockey Club rules?

Ans. 5 furlongs

17. Whom did Fidel Castro replace as Cuban leader in 1959?

Ans. Batista

18. Which title did car manufacturer William Morris take when he was made a Viscount?

Ans. Nuffield

19. Konrad Kujau was jailed in 1984 for his part in which crime?

Ans. He was the forger of the so-called “Hitler Diaries”

20. To whom did Beethoven dedicate his Third Symphony?

Ans. Napoleon Bonaparte

21. Name the only US state beginning with the letter “D”

Ans. Delaware

22. On board ship, how long is the “Dog Watch”?

Ans. 2 hours

23. In which ocean is Christmas Island?

Ans. Indian Ocean

24. What colour is the cross on the Swiss flag?

Ans. White (White cross on red background)

25. Walt Disney often provided the voice to which of his cartoon characters?

Ans. Mickey Mouse

26. If all the US states were placed in alphabetical order, which would come first?

Ans. Alabama

27. In which year since the Second World War were 2 British general elections held in the same year?

Ans. 1974

28. Who wrote the “Aeneid”?

Ans. Virgil

29. Which classic poet wrote the “Metamorphoses”?

Ans. Ovid

30. Which Scottish City popularly referred to as the Fair City stands on the River Tay?

Ans. Perth

31. Which is Scotland’s oldest University?

Ans. St Andrews

32. The following are all varieties of what – Lady Londonderry, Green Gunpowder, Oolong and Pekoe?

Ans. Tea

33. What do the following places have in common – Toddington, Fleet, Membury, Michael Wood?

Ans. They are all Motorway service areas

34. Which record was Cliff Richard’s first UK Number 1 hit single?

Ans. Living Doll

35. What was the title of the Rolling Stones’ first UK Number 1 hit single?

Ans. It’s All Over Now

36. Which war was fought between 1950 and 1953?

Ans. Korean War

37. Which war was fought between 1936 and 1939?

Ans. Spanish Civil War

38. Which Norwegian dramatist wrote the play Peer Gynt?

Ans. Ibsen

39. Which New Zealand physicist was the first to split the atom in the 1920’s?

Ans. Lord Rutherford

40. What is the official language of Iran?

Ans. Farsi

41. What colour is the cross on the Danish flag?

Ans. White (again, on a red background, but a different sort of cross)

42. Who sailed solo around the world in 1968 in a boat called “Lively Lady”?

Ans. Sir Alec Rose

43. Which Hindu deity’s story is told in the “Mahabharata”?

Ans. Krishna

44. Which country’s monarchs used to be crowned on Tara Hill?

Ans. Ireland

45. Which racehorse won the British Triple Crown in 1970?

Ans. Nijinsky

46. The former county of Rutland became a part of which other County in 1974?

Ans. Leicestershire

47. In which English county did the Great Train Robbery take place?

Ans. Buckinghamshire

48. Who is the Patron Saint of France?

Ans. St Denis

49. What word beginning with the letter D is the Australian slang word for a toilet?

Ans. Dunny

50. In the USA, how many Nickels make one dollar?

Ans. 20

51. Which Saint’s Day is celebrated on November 30th?

Ans. St Andrew

52. The “Holger Nielson” and the “Revised Sylvester” are both methods of what?

Ans. Artificial respiration (Accept First Aid)

53. Who discovered the circulation of the blood?

Ans. William Harvey

54. Which is the only even Prime Number?

Ans. 2

55. Which American City is known as the City of Brotherly Love?

Ans. Philadelphia

56. What would a sommelier serve you with?

Ans. Wine

57. Which car manufacturer has made the Éclat and the Excel?

Ans. Lotus

58. In the Sherlock Holmes story, what sort of animal was “The Speckled Band”?

Ans. A Snake

59. In which town did Martin Luther nail his 95 theses to a Church door?

Ans. Wittenburg

60. Who did Idi Amin oust from power in Uganda in 1971?

Ans. Milton Obote

61. Where would you most likely see the Latin inscription “Decus et Tutamen”?

Ans. On a £1 coin

62. How much does Park Lane cost to buy on a Monopoly board?

Ans. £350

63. Apart from their first names, what do Margaret Kempson and Margaret Roberts have in common?

Ans. Both were married to Dennis Thatcher

64. What is studied by a vexillologist?

Ans. Flags

65. In the grounds of which building is the annual Chelsea Flower Show held each May?

Ans. Royal Hospital, Chelsea

66. Which British newspaper went tabloid on the 3rd of May 1971?

Ans. Daily Mail

67. In a standard modern domestic plug, what colour is the earth wire?

Ans. Green and yellow

68. Alan Bates and Oliver Reed wrestled naked in which film?

Ans. Women in Love

69. In the Monty Python “Parrot Sketch”, what breed of Parrot had John Cleese supposedly been sold?

Ans. Norwegian Blue

70. Which English football league team are nicknamed “The Eagles”?

Ans. Crystal Palace

71. Which 1964 Walt Disney film was based on a book by P.L. Travers?

Ans. Mary Poppins

72. What was the name of Tonto’s horse in “The Lone Ranger”?

Ans. Scout

73. What did John Bellingham do on the 11th of May 1812, which resulted in him being hanged?

Ans. He assassinated the British Prime Minister, Spencer Perceval

74. Which element has the chemical symbol Pt?

Ans. Platinum

75. To what London landmark was Wordsworth referring in his line, “Earth has not anything to show more fair”?

Ans. Westminster Bridge

76. Which famous English writer was named by his parents after a lake in Staffordshire?

Ans. Rudyard Kipling

77. Cape York is the northernmost point of which Commonwealth country?

Ans. Australia

78. Which US state capital city's name means "sheltered bay"?

Ans. Honolulu, Hawaii

79. Which British King has had the longest reign since 1066?

Ans. George III (1760 – 1820)

80. On which Scandinavian country did Britain declare war in December 1941?

Ans. Finland

81. What happened in Canterbury on the 29th of December 1170?

Ans. The murder of Thomas Beckett

82. What were the followers of John Wycliffe known as?

Ans. Lollards

83. The main road from Rome to Brindisi is better known as what?

Ans. The Appian Way

84. Who first developed the laws of heredity after his research with peas?

Ans. Gregor Mendel

85. In the Old Testament, who was eaten by dogs?

Ans. Jezebel

86. What name is given to an Arab sailing ship with triangular sails?

Ans. A Dhow

87. Mount Rushmore has carvings of 4 US Presidents. Washington, Lincoln and Roosevelt are 3 of them, who is the fourth?

Ans. Jefferson

88. What does a sphygmomanometer measure?

Ans. Blood Pressure

89. What is the literal meaning of the word Glasnost?

Ans. Openness

90. From which area of France does Camembert cheese come from?

Ans. Normandy

91. Who sculpted The Burghers of Calais?

Ans. Rodin

92. In which County would you find Corfe Castle, Milton Abbey and the Cerne Giant?

Ans. Dorset

93. In which County would you find Beaulieu Motor Museum, HMS Victory and the birthplace of Jane Austen?

Ans. Hampshire

94. Which American novelist wrote “The Naked and The Dead”?

Ans. Norman Mailer

95. Who finished second in the Formula 1 Motor Racing World Championship in 4 successive years from 1955 – 1958, and never won the title?

Ans. Stirling Moss

96. Who became World Heavyweight Boxing Champion after the retirement of Rocky Marciano?

Ans. Floyd Patterson


1. Who wrote the lyrics for "Moon River", "That Old Black Magic" and "Jeepers, Creepers"?

Ans. Henry Mancini

2. What is the popular name for the antirrhinum?

Ans. Snapdragon

3. Who did Arthur Ashe Beat to win the Wimbledon Men's Singles Title?

Ans. Jimmy Connors

4. What type of cake is Traditionally served at Easter?

Ans. Simnel Cake

5. Who wrote "Crime and Punishment"?

Ans. Dostoevsky

6. "I met a traveller from an antique land" is the opening line of which Shelley poem?

Ans. Ozymandias


Anonymous Anonymous said...

Hello !.
You re, I guess , perhaps curious to know how one can manage to receive high yields .
There is no initial capital needed You may begin to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you need
The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with affiliates everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become an affluent person?
That`s your choice That`s what you desire!

I`m happy and lucky, I started to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a proper companion who uses your funds in a right way - that`s AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
It`s easy to join , just click this link
and go! Let`s take our chance together to get rid of nastiness of the life

7:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

simply stopping by to say hi

12:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home